Европската агенција за лекови ја одобри употребата на „Комирнати“ во мај, додека „Спајквакс“ доби одобрение за употреба кај деца над 12 години во јули.

– Општо земено, имаме причина да ја избереме вакцината за која најмногу знаеме и која е најдокажана кога станува збор за деца на возраст од 12 до 15 години, нагласи државниот епидемиолог Андерс Тегнел.

Шведските здравствени власти велат дека има повеќе докази за употреба на „Комирнати“ кај деца.

Затоа, „Спајквакс“ не се препорачува за најраната возрасна група во Шведска – велат од агенцијата.

Во септември, агенцијата објави дека вакцинацијата на деца на возраст од 12 години и повеќе ќе почне на 11 октомври.