Социјалните последици од вирусот нема едноставно да исчезнат со последната вакцинација, последната мерка, рече Штајнмаер во завршното обраќање на собирот.

Германскиот претседател предвидува дека нема да има целосно враќање на старо.

– Сепак, обединувањето со семејството и пријателите, ракувањето, гушкањето и држењето на мисите какви што ги знаеме – сите со нетрпение го очекуваме тоа. Жестоко се боревме против вирусот со задолжителното носење маски, ограничувања и ублажувања, градинки и училишта, вакцини и приоритети за вакцинација, рече Штајнмаер.

Тој посочи дека многу врски се изгубени, пријателства се распаднаа, а семејствата беа поделени.

– Но, екуменската конференција покажа дека католиците и протестантите имаат повеќе заедничко од она што ги дели, рече Штајнмаер, додавајќи дека ова важи и за општеството во целина.

Затоа, тој повика на изградба на мостови помеѓу оние кои пандемијата ги направила непријатели.