66-годишната штипјанка Драгица Панова годинава сè уште нема добиено пензија затоа што се водела како почината од 4 јануари. Тој ден починал нејзиниот сопруг, а како таа се нашла меѓу починатите никој не знае да каже. Грешката настанала на денот на починувањето на нејзиниот сопруг кога и таа под истата дата била заведена како почината, а таа тоа не го знаела.

„Дека сум почината дознав кога не ја добив ниту февруарската пензија. Во месец март отидов во ПИОМ во Штип каде што ми побараа лична карта, па кога вработениот ја виде со чудење ми рече: ‘е па вие сте почината и се водите во графата 9 која е за умрените’. Ми кажа дека грешката ќе се исправи откако ќе приложам документ за живот и истиот ќе бил проследен до Скопје“, вели Панова за САКАМДАКАЖАМ.МК.

Кога не ја добила и мартовската пензија пак интервенирала и ѝ било кажано дека новите документи дека е жива веќе биле пратени во Скопје и проблемот ќе се реши.

Прочитајте го целиот текст на Сакам да кажам.