Тој објасни дека земјата би можела да воведе задолжителна вакцинација на здравствените работници со цел да се спречи ширењето на коронавирусот.

– Не смееме да дојдеме во ситуација да се зарази медицински работник, а потоа да се прашуваме дали били или не бил вакциниран, нагласи Лончар.

Во Србија, каде живеат седум милиони жители, барем една доза од вакцините против Ковид-19 ја примиле 2,7 милиони граѓани. Премиерката Ана Брнабиќ истакна дека до крајот на месецов се очекува да бидат вакцинирани 40 отсто од населението на возраст над 18 години.