Пожарот кај селото Ѓавото е ставен под контрола, но, како што информираа утринава од Центарот за управување со кризи, ситуацијата зависи од евентуалното јако дување на ветерот.

– Утрово во 5:30 часот екипи на ТППЕ Гевгелија, доброволното противпожарно друштво Дојран, екипи на ТППЕ Струмица и Кавадарци, како и Шумско стопанство – Гевгелија, дел од месното население или околу 55 луѓе се на терен. Надмината е опасноста која цела ноќ му претстоеше на селото Ѓавото, пожарот е концентриран на сртот на ридот на месноста викана Погана. Сите дејствуват во содејство со хеликоптер од Армијата, кој досега има направено шест прелети и истурени се шест ведра вода, информираа утринава од ЦУК за МИА.

Оттаму информираа дека од синоќешното невреме проследено со град и и дожд, поплавени се објекти во Кочани. Територијалната противпожарна единица од Кочани од 21:45 часот интервенирала на повеќе локации како ресторанот „Але Дар“ и повеќе улици каде имало поплавени домови. Паднати дрвја биле отстранети од улицата „Димитар Влахов“, од Монополски Бавчи, од улицата „Теодосија Панунов“ и од улицата „Скопска“ број 4, каде имало паднато дрво врз два автомобила. На улицата „Киро Кикенски“ бр.25 имало пожар на запалено борче од жиците за електрична енергија, кое по кратко време било изгаснато, додека на улицата „Скопска“ бр.40 се интервенирало на запалено електрично броило. Со овие интервенциии, како што информира ЦУК, е завршено во 1:45 часот. Последна интервенција била во 2:15 часот на обиколницата кај компосарата од кај Виничко, каде имало паднато поголемо дрво, при што има прекин во сообраќај за исклучок од градот Кочани.

-Во интервенцијата учествуваа сите 15 пожарникари од ТППЕ Кочани, 22 пожарникари од доброволното противпожарно друштво и четворица пожарникари од ТППЕ Штип, информира ЦУК.