Минатоседмичниот пад на заразени го означи и првиот значаен пад во повеќе од два месеци, со опадната бројка на заразени од Ковид-19 во целиот свет.

Здравствената агенција УН соопштила дека во минатата седмица починале нешто помалку од 60.000 луѓе, што е пад од седум отсто. Рекле дека југоисточна Азија пријавила намалена смртност од Ковид-19 за 30%, а регионот на Западниот Пацифик за зголемување од 7%.

Најмногу случаи на коронавирус се забележани во САД, Индија, Велика Британија, Турција и Филипините. СЗО соопшти дека делта сојот кој брзо се шири е пријавен во 185 земји и е присутен во секој дел од светот.

Организацијата исто така ја ревидирала својата листа на “варијанта од интерес”. Таа листа содржи список на варијанти кои потенцијално би можеле да предизвикаат голема епидемија.

СЗО наведува дека ги следи ламбда и му варијантите, кои настанале во Латинска Америка, но сѐ уште не предизвикале раширена епидемија. СЗО претходно соопшти дека во сите земји делта варијантата стана доминантен сој.