Други шест се застрелани и повредени, меѓу кои и еден наставник, соопштија властите. Сериозноста на нивните повреди засега не е позната.

Осомничениот напаѓач, 15-годишен ученик, бил приведен во рок од пет минути, соопштија властите. Канцеларијата на шерифот на округот Оукланд соопшти дека е одземен еден пиштол.

Властите соопштија напаѓачот најверојатно дејствувал сам.