На собирот на истомисленици, Станивуковиќ рече дека верува дека „Црногорците се измислена нација“, додека видеото од таа изјава како гром се прошири на Интернет.

Коментирајќи ја позицијата на првиот човек на Бања Лука, опозициската Демократска партија на социјалистите на Ѓукановиќ, Предраг Бошковиќ, рече дека тоа е проект „српски свет“ што го спроведуваат помладите генерации кои не се сеќаваат како заврши проектот „Голема Србија“, бидејќи тие се уште беа вдеца.

– Се плашам дека тој скапо ќе плати за оваа ненаучена лекција, рече Бошковиќ.

Иван Вујовиќ од СДП смета дека Црна Гора под новото владејачко мнозинство, која е близу до Српската православна црква, „стана место каде што оргијата е најголемиот политички и културен талог во регионот“ и дека „секоја нормална држава би му ја покажала вратата“ на градоначалникот на Бања Лука.

Црногорската културна мрежа отиде чекор подалеку и побара од Министерството за внатрешни работи на Црна Гора да му забрани влез на Станивуковиќ во Црна Гора.