Во видео пораката прикажана на нејзиниот последен самит на ЕУ, Обама вели:

Вашиот сакан народ и целиот свет ви должат голема благодарност што бевте светилник толку многу години.

Поранешниот американски претседател особено ја пофали нејзината способност да ги стави принципите над себичните интереси, алудирајќи на нејзиниот релативно либерален став за време на големиот бегалски бран во 2015 година.

Обама ѝ се заблагодари на канцеларката за нејзината „лојалност кон универзалните вредности што ги усвоила како девојче во Источна Германија“.

„Дanke schön“ – порача Обама.