Насилство предводено од банди и сериозна хуманитарна криза го зафати Хаити.  Пријавени се масакрирани тела по улиците, како и напад врз дом на судија, електрични станици и станици на полицијата.  Многумина оваа ситуација ја гледаат како порака насочена кон елитата на Хаити. Од почетокот на немирите и оставката на премиерот Ариел Анри, борбите за моќ се интензивираа. Извештаите на CNN укажуваат на подлабок наратив и борба за моќта во игра

Паника и криза го зафати Порт-о-Пренс

Сведоците го опишуваат Порт-о-Пренс како обземен од паника среде тековните немири. Нестабилната ситуација ги остави граѓаните да стравуваат за својата безбедност и стабилноста на нивните заедници.

УНИЦЕФ алармира за страшна ситуација

Кетрин Расел, извршната директорка на УНИЦЕФ, го спореди хаосот на Хаити со сцени од пост-апокалиптичниот филм за Луди Макс. Ужасните услови ја нагласуваат итната потреба за меѓународна интервенција.

Здравствената криза се наѕира додека болниците се борат

Бидејќи многу болници се затворени поради немирите, приближно 3.000 бремени жени се соочуваат со ризик да се породат без соодветна медицинска нега. Ситуацијата е страшна, при што испораките на основните резерви се намалуваат во Кап Хаитиен и пошироко.

Очајно потребна хуманитарна помош

Низ целата нација, побарувачката за хуманитарна помош ескалира. Основните потреби како вода, храна и засолниште стануваат сè поретки, засилувајќи ги стравувањата на населението од натамошно влошување.

Семејствата раселени поради зголеменото насилство

Фара Оксима и нејзините девет деца се меѓу илјадниците принудени да ги напуштат своите домови во населбите под контрола на банди. Нивната мака ја отсликува состојбата на над 360.000 раселени лица, што го истакнува широкото влијание на кризата.

Гласови на очај во услови на неизвесност

„Не знам што да правам“, се жали Оксима. „Гледам сè околу нас како се руши. Само Господ може да го промени ова место. Нејзините зборови го доловуваат длабокиот очај што го чувствуваат многумина среде превирањата на Хаити.

Накратко, Хаити се бори со ескалација на насилството, распаднат здравствен систем и страшна хуманитарна криза. Бидејќи меѓународното внимание се свртува кон проблематичната нација, потребна е итна акција за да се олесни страдањето на нејзиниот народ.