Работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Вреди“ денеска се состанаа на средба на која ќе се разговара за потенцијалното формирање на коалициска влада. Седиштето на ВМРО-ДПМНЕ, собирот го означи првиот чекор кон преговарање за заедничките цели во владеењето.

Задржување на целите на програмата за формирање на коалициска влада

На средбата, ВМРО-ДПМНЕ ја повтори важноста од држење до програмските цели кои добија поддршка од граѓаните за време на изборите. Партијата ја нагласи потребата да се поддржат принципите како што се силна европска интеграција, немилосрдна борба против корупцијата и криминалот и економските реформи насочени кон подобрување на животниот стандард.

„Во составувањето на идната влада мора да се придржуваме до договорените принципи, фокусирајќи се на забрзана евроинтеграција, бескомпромисни напори за борба против корупцијата и криминалот и економски реформи за подобар квалитет на живот“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. соопштение за медиумите по средбата.

Дискусија за методологија и динамика

Пред состанокот, Азир Алиу, член на работната група што го претставува крилото Таравари на Алијансата на Албанците, истакна дека дискусиите ќе се вртат околу методологијата и работната динамика на групите. Алиу ја навести веројатноста за навлегување во поконкретни теми, вклучително и кадровски решенија, на следните состаноци.

Продолжен дијалог на ниво на работна група

Одлуката за натамошни преговори на ниво на работна група е донесена на претходна средба меѓу раководството на ВМРО-ДПМНЕ и коалициските партии „Вреди“. Овој пристап ја одразува посветеноста на темелни размислувања пред финализирање на какви било коалициски договори.

Европски ориентирана влада: Вреди формираше преговарачка работна група за коалициски разговори со ВМРО-ДПМНЕ – Уставните измени ќе бидат врвен приоритет, но ќе се бараат гаранции дека нема да има дополнителни услови, вели Меџити

Фокус на заедничките принципи

Пред пет дена, на средбата што ја најави ВМРО-ДПМНЕ, партиите ги договорија општите принципи за соработка за идната влада. Овие принципи се фокусираат на три основни начела: унапредување на европската интеграција, поттикнување на забрзан економски развој и интензивирање на напорите за борба против криминалот и корупцијата и истовремено почитување на владеењето на правото.

Како што напредуваат дискусиите, засегнатите страни остануваат оптимисти за потенцијалот за соработка и евентуалното формирање на коалициска влада која им служи на интересите на сите вклучени страни и, на крајот, на граѓаните на Македонија.

ВМРО-ДПМНЕ и ВЛЕН разговараа за принципите на соработка за идната влада – европска интеграција, забрзан економски раст, борба против криминалот и корупцијата и почитување на владеењето на правото