Агенцијата наведува дека луѓето на возраст меѓу 18 и 29 години, наместо со „Астра Зенека“ ќе бидат вакцинирани со вакцината „Фајзер“ или „Модерна“.

Британскиот премиер Борис Џонсон изјави дека внимателно ќе ги следи советите за вакцини на Универзитетот Оксфорд и „Астра Зенека“, МХРА и JCVI (Мешовит комитет за вакцинација и имунизација), но не верува дека ќе мора да го смени распоредот за да ги олесни ограничувачките мерки.

– Мислам дека клучна работа е да се слуша што зборуваат научниците и лекарите, медицинските експерти, рече Џонсон.