Тој за попладнево најави прослава на плоштадот „Скендербег“ во Тирана, ги повика сите на, како што ја нарече, „прегратка на победата“ и постира фотографија на која е со широка насмевка.

– Денеска во 18 часот на плоштадот Скендербег, шампионскиот тим на покровители, координатори, раководители, пратенци и кој сака да ни се придружи за да ја прегрнеме победата. ПС 12. Победа. Шампиони, пишува Рама.

Десничарската коалиција „ПД-Алијанса за промени“, предводена од демократите на Љуљзим Баша има 59 мандати, што е 18 пратеници повеќе од минатите избори.

Најголемо разочарување е Движењето за социјалистичка интеграција на Моника Круемади – четири пратенички места, која на минатите избори имаше 20 мандати, додека најголемо изненадување е Социјалдемократската партија на Том Доши, која има три пратенички мандати.

Во Изборната единица на округот Корча каде што во трка за пратенички мандати беа лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, Социјалистичката партија, на чија листа беше тој, освои шест пратенички мандати. Вториот Македононец Панди Јани, беше на листата на ЛСИ, која во оваа изборна едница остана без пратеници.

Инаку, Централната изборна комисија најави дека официјалните резултати може да се очекуваат доцна попладнево.