Втор ден, а министерот Панче Тошковски се фати за сериозна работа, Како извонреден приказ на проактивно владеење, министерот Тошковски започна низа влијателни иницијативи со цел да се помогне на граѓаните во ажурирањето на документи.

Дипломатски дијалози: Тошковски се сретна со амбасадорката на Грција

На вториот ден од функцијата, министерот Тошковски оствари дипломатска тет-а-тет со Софија Филипиду, амбасадорката на Грција. Фокусната точка на дискусија? Критичната состојба во однос на патните исправи. Тошковски се осврна на наследениот проблем со недостигот на формулари, предлагајќи конкретни мерки. Одговорот на амбасадорот останува необјавен, додавајќи воздух на исчекување.

Посета на пунктот во Пролет  Ненајавена инспекција на министерот

Одвојувајќи се од традиционалните бирократски протоколи, министерот Тошковски ненајавено го посети пунктот „Пролет“, центар за ажурирање на личните документи на граѓаните без закажување. Видеото споделено на социјалните мрежи ја долови инспекцијата од прва рака на министерот, демонстрирајќи посветеност на транспарентноста и граѓанско-центричното управување.

Транспарентно решавање проблеми: Тошковски ги слуша граѓаните

Во видеото, Тошковски ги слушаше поплаките на граѓаните, поттикнувајќи директна линија на комуникација. Потоа, тој го испрашуваше персоналот за неоперативните фотографски единици, покажувајќи транспарентен пристап за решавање проблеми. Оваа директна интеракција ја одразува посветеноста на министерот за решавање на поплаките на граѓаните.

Приоди на краен рок: Итност при ажурирање на документи

На помалку од две недели до 12 февруари, граѓаните се повикани да ги ажурираат пасошите и личните документи за да се усогласат со новото уставно име. Сцените на метеж и неред на контролните пунктови во Скопје ја нагласуваат итноста на ситуацијата.

Иновативни решенија: Воведена е достава до дома

Во обид да ги ублажи предизвиците поврзани со толпата, Министерството за внатрешни работи воведе ново решение – доставување лични карти и возачки дозволи дома. Овој иновативен чекор има за цел да ги рационализира процесите и да ја подобри удобноста на граѓаните, означувајќи прогресивен потег во бирократската ефикасност.

Статистика за издавање документи

До средината на јануари се издадени над 1.200.000 пасоши, 1.100.000 лични карти и повеќе од 550.000 возачки дозволи.

Како што се наближува крајниот рок за ажурирање на документите, динамичниот и практичен пристап на министерот Тошковски ветува понепречена транзиција за граѓаните.

Извор: Kanal5