Вучиќ кажа дека смета дека ќе им каже на сите да ја примат третата доза на вакцината после шест месеци, без оглед на вакцината што ја примиле.

– Чекам да кажат дали советот е да се прими друга или иста вакцина, ако нема таков совет, јас ќе ја примам истата (кинеската), но тоа е прашање на избор на луѓето – изјави Вучиќ гостувајќи синоќа на нишката ТВ Белами.

Тој напомена дека луѓето кои ја примиле вакцината пред шест месеци веќе не се толку отпорни и можат полесно да се заразат и да се разболат, и затоа е потребна трета доза на вакцината.

Тој посочи дека во моментов Србија има на располагање 1,3 милиони вакцини, како и уште 120 000 вакцини за оние кои треба да ја добијат втора доза.

Вучиќ оцени дека кинеската вакцина побавно произведува антитела од „Фајзер”, „Астра-Зенека” и „Спутник”, но дека кинеска вакцина е традиционална вакцина која воопшто нема ризик.

– Не велам дека другите имаат, но кинеската нема ризик за ништо – додаде српскиот претседател.

Вучиќ оцени дека сега работите во Србија се полоши во однос на бројот на заразени отколку порано и уште еднаш ги замоли луѓето да се вакцинираат.