Иницирање контакт: Кабинетот на претседателот контактира со словачкиот амбасадор во врска со здравјето на премиерот Роберт Фицо

Како проактивен потег, кабинетот на претседателката Гордана Силјановска Давкова иницираше контакт со словачкиот амбасадор Хенрик Маркус за да се пренесе поддршката и загриженоста во врска со здравјето на премиерот Роберт Фицо и неговото семејство. Овој дипломатски дострел ја нагласува важноста од одржување на отворени канали за комуникација меѓу народите, особено во време на неизвесност.

„Ја изразуваме нашата искрена загриженост за здравјето на премиерот Фицо и ја даваме нашата искрена поддршка на Словачка и нејзините граѓани во овој предизвикувачки период. – Кабинетот на претседателката Гордана Силјановска Давкова ја пренесе вистинската загриженост за благосостојбата на премиерот Фицо и понуди непоколеблива поддршка за Словачка и нејзиниот народ.

Изразување загриженост: здравјето на премиерот Фицо

Во разговорот меѓу кабинетот на претседателката Силјановска Давкова и словачкиот амбасадор беше изразена искрена загриженост за здравјето на премиерот Фицо. Пораката пренесе вистинска поддршка и солидарност за Словачка и нејзините граѓани во услови на предизвици со кои се соочуваат. Овој приказ на емпатија и пријателство служи за зајакнување на врската меѓу Македонија и Словачка, потврдувајќи ја вредноста на меѓународната соработка во време на потреба.

„Во време на неволја, ваквите гестови служат за зајакнување на билатералните односи меѓу двата народа. – Оваа размена на добра волја служи за зајакнување на долгогодишното пријателство и соработка меѓу Македонија и Словачка, особено во моменти на тешкотии.

 

Да потсетиме, денес беше извршен неуспешен атентат над премиерот на Словачка, Роберт Фицо.