Денеска, петмина обвинети во случајот Синџир добија затворски казни откако се изјаснија за виновни по обвиненијата, вклучително и злосторничко здружување, перење пари и даночно затајување. Само еден обвинет доби условна казна, кој веќе започна со отплата на долгови.

Затворски казни и парични казни во случајот Синџир

Во значителен развој на настаните, петмина обвинети инволвирани во случајот Синџир беа осудени на затворска казна по признавањето на вината во Кривичниот суд. Обвиненијата против нив опфаќаат злосторничко здружување, перење пари и даночно затајување во вкупна вредност од околу 8 милиони евра. Сепак, само еден обвинет доби условна казна, што укажува на различен исход.

Детали за казнување

Првообвинетиот Сашо Вучков е осуден на 2 и пол години затвор и парична казна од 2.000 евра. Неговиот татко доби двегодишна затворска казна и 1.000 евра парична казна, додека Велика Вучкова, неговата мајка е осудена на 1 година и 11 месеци затвор со парична казна од 1.000 евра. Двајца други обвинети добија по две години затвор, заедно со парични казни од 1.000 евра. Имено, на еден обвинет му е изречена условна казна поради нивна иницијатива за отплата на долгот.

Правна постапка

Исто така, судот им го продолжи притворот на тројца обвинети, на двајца им одреди куќен притвор, а на друг им примени мерки на претпазливост. Дополнително, изречени се парични казни за шест компании чии претставници исто така ја признаа вината, како и забрани за учество на јавни повици и концесии.

Продолжување на правната постапка

Случајот Синџир вклучува над триесет лица и ентитети обвинети за смислување мрежа за избегнување данок, во износ од приближно 8 милиони евра. Најмногу вмешани фирми се од Неготино, Охрид, Демир Капија и Битола. Во тек е правна постапка за останатите 11 обвинети кои се изјаснија за невини.