Започна судењето за скандалот со спортските ваучери со тоа што поранешниот директор на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, се појави на суд со лонгета по одложувањето поради неодамнешната операција на ногата. Каевски и уште неколку обвинети, меѓу кои и неговиот наследник Наумче Мојсоски и претседателот на МОК, Даниел Димевски, се изјаснија за невини по обвиненијата за злоупотреба на службената положба и несовесно работење. Обвинителството тврди дека е направена штета поголема од 5 милиони евра.

Судење: Скандалот со спортски ваучери

Продолжи судскиот процес за злоупотреба на спортски ваучери, на кој Дарко Каевски, поранешниот директор на Агенцијата за млади и спорт, по одложување поради здравствени причини се појави со патерица. Каевски, заедно со Наумче Мојсоски, неговиот наследник и Даниел Димевски, претседател на МОК, заедно со уште деветмина обвинети, се изјаснија за невини по обвиненијата за злоупотреба на службената положба и несовесно делење на спортски ваучери. Обвинителството проценува штети над 5 милиони евра.

(ВИДЕО) Каевски со лонгета дојде во судница: Почна судењето за спортските ваучери

Обвинетите се изјаснија дека не се виновни

Дарко Каевски, Наумче Мојсоски, Даниел Димевски и уште деветмина обвинети пред судот се изјаснија за невини. Тие се соочуваат со обвинувања од обвинителството за злоупотреба на службената положба и несовесно постапување при доделување на спортски ваучери.

 „Нивните адвокати планираат да презентираат докази, сведоци и вештачења за да ги побијат обвиненијата“, изјавија извори запознаени со случајот.

Следните чекори во судењетo

Судењето ќе продолжи на 19 септември, со фокус на изведувањето на доказите на обвинителството против обвинетите. Случајот се врти околу обвинувањата за лошо постапување со јавните средства наменети за спортски ваучери, при што се тврди дека отштетата надминува 5 милиони евра.