Скопје се соочува со ескалација на случаи на голема кашлица: Денеска итна седница на Комисијата

На седницата закажана за денеска, Комисијата за заразни болести се справува со критична одлука – дали официјално да прогласи епидемија на голема кашлица во Скопје. Зголемените бројки, особено концентрирани во општина Аеродром, фрлаат сенка врз здравствената состојба во градот.

Тековен биланс: 12 потврдени случаи со Аеродром во епицентарот

Скопје е сведок на пораст на случаи на голема кашлица, при што се пријавени вкупно 12 потврдени случаи. Поголемиот дел од овие случаи, околу 10, се појавија во границите на градот. Сепак, општина Аеродром стана жариште, со 8 потврдени случаи. Концентрацијата бара итно внимание и акција.

Експертско мислење: д-р Ненад Лазаров се залага за вакцинација како пресудна мерка

Приклучувајќи се на дискурсот, д-р Ненад Лазаров, истакната личност во медицинската заедница, го нагласува значењето на вакцинацијата во борбата против појавата. Тој го забележува уникатниот предизвик што го поставуваат вакцините против пертусис, обезбедувајќи заштита за ограничен период од 10 години, а со тоа бара редовно обновување.

Регистрирана голема кашлица: Колку е сериозна оваа зараза?

 

Императив за вакцинација: Заштита на ранливата популација

Д-р Лазаров ја нагласува итноста од вакцинирање на бремените жени помеѓу 27 и 34 недела за да се обезбеди новороденчињата да стекнат имунитет од моментот кога ќе го издишат првиот здив. Пертусис, особено опасен за доенчињата, гледа запрепастувачки 9 од 10 бебиња под 3 месеци хоспитализирани најмалку една недела, а изнемоштената кашлица трае со месеци.

Повик за акција: Д-р Лазаров се залага за безбедна и навремена имунизација

Д-р Лазаров ја нагласува важноста од навремена имунизација, уверувајќи ја јавноста во нејзината безбедност и ефикасност. Додека тој алудира на имунизацијата како превентивна мерка, повикот за акција одекнува надвор од медицинските кругови, повикувајќи ја заедницата да се обедини против заразната закана.

Скопје во борбата против големата кашлица

Комисијата за заразни болести на состанок ќе одлулува како да го реши актуелното прашање, Скопје се наоѓа на критичен момент во борбата против големата кашлица. Застапувањето на д-р Лазаров служи како собирен крик за колективна акција, повикувајќи ги и властите и јавноста да се обединат во заеднички напори за спречување на заканата што ескалира.

Во развитокот на сценариото на потенцијална епидемија, отпорноста и проактивните мерки на градот стануваат најважни.

Извор: Skopjeinfo