Француските парламентарни избори денеска сведочеа за значителен пораст на учеството на гласачите, при што има огромен наплив на крајната десница, а партијата Национален собир (РН) е подготвена потенцијално да ја преобликува внатрешната и надворешната политика на Франција. Претседателот Емануел Макрон се соочува со клучен тест бидејќи изборните придобивки на РН се закануваат да го поткопаат неговото лидерство.

Напливот на крајната десница: Високиот одѕив ги одразува поларизираните избори

Излезноста на гласачите достигна рекордни 59,71 отсто до 17 часот, што е највисока од 1981 година.

Потенцијалното мнозинство на RN предизвикува загриженост за стабилноста

Првичните проекции сугерираат дека РН може да се појави како најголема партија во Националното собрание, но нема апсолутно мнозинство. Таквиот исход може да доведе до продолжена политичка нестабилност во Франција, втората по големина економија во ЕУ.

Франција се подготвува за клучниот втор круг од парламентарните избори

Историска промена во француската политика

Потенцијалната влада предводена од РН ќе ја претставува првата француска екстремно десничарска администрација по Втората светска војна, потенцијално менувајќи ги нејзините домашни политики и европските сојузи.

Тактичкиот изборен потег на Макрон

Претседателот Макрон повика на овие предвремени избори по неодамнешните придобивки на РН во Европскиот парламент. Центристичката влада на Макрон се најде под удар и од екстремната десница, но и од екстремната левица.

Франција обично избегнува да формира широки политички коалиции во време на парламентарна блокада. Премиерот Габриел Атал, кој се соочува со потенцијално разрешување, им се придружува на другите политичари во спротивставувањето на таквото сценарио.

Безбедносни предизвици во услови на зголемени тензии

Инцидентите на политичко насилство се зголемија за време на периодот на кампањата, со над 50 пријавени случаи насочени кон кандидати и активисти. Мерките за безбедност беа засилени поради загриженоста за постизборни немири.

Без оглед на изборниот исход, претседателот Макрон се соочува со предизвици во унапредувањето на својата законодавна агенда среде променетиот политички терен.

Визијата на RN за Франција и ЕУ

RN има за цел да ја редефинира улогата на Франција во ЕУ и на глобално ниво, нагласувајќи ги построгите имиграциски политики во рамките на постојните европски регулативи.

Раководството на радикалната партија РН ќе покрене прашања за застапеноста на Франција во Европа и на глобално ниво, како и за идната насока на ЕУ, имајќи ја предвид влијателната позиција на Франција во блокот. Сепак, нивните амбиции за заострување на имиграциските политики веројатно се ограничени од европското законодавство.