Апелациониот суд Скопје донесе пресуда за продолжување на притворот на Александар Ѓорчевски, таткото на 14-годишната Вања Ѓорчевска која беше киднапирана и убиена. Ваквиот развој на настаните се случи за време на јавна седница на која молбата на одбраната за укинување на притворот на Ѓорчевски беше разгледувана.

Пресуда за жалбата на таткото на Вања

И покрај жестоките напори на адвокатскиот тим на Ѓорчевски, жалбата за укинување на притворот беше одбиена, а  Апелациониот суд ја потврди одлуката на Кривичниот суд. Со ова решение, донесено по темелна оцена на случајот (КСЖ-170/24) на седница на 22.02.2024 година, на Ѓорчевски му се продолжува притворот за дополнителни 30 дена.

„Апелациониот суд Скопје по јавна седница на 22.02.2024 година ја одби жалбата како неоснована со што го потврди продолжувањето на притворот за уште 30 дена“, известија од скопска Апелација.

Молба на правното застапување

Владимир Туфегџиќ, правниот застапник на Ѓорчевски бараше ослободување на неговиот клиент. Тој тврдеше дека, до денес, не биле презентирани убедливи докази, што фрла сомнеж врз какво било разумно сомневање за вмешаност на Ѓорчевски во кривичното дело. Понатаму, Туфегџиќ изрази фрустрација поради недостатокот на увид во работата.

Претходни правни неуспеси

Оваа неодамнешна одлука доаѓа по минатомесечното отфрлање на барањето на одбраната на Ѓорчевски за куќен притвор од страна на Кривичниот суд, што ги надополнува правните пречки со кои се соочи  Александар Ѓорчевски.

Наводи на обвинителството

Обвинителството тврди дека Ѓорчевски имал улога во помагањето и поттикнувањето на киднапирањето, истакнувајќи ја потребата од продолжување на притворот поради ризикот од бегство и потенцијалното влијание врз сведоците.