Апелациониот суд во Гостивар, во текот на правната постапка, ја укина пресудата за случајот со пожарот во модуларната болница во Тетово, наведувајќи нејаснотии и несоодветности во првичната пресуда. Директивата за повторно судење означува значаен развој во потрагата по правда по трагичниот инцидент, случајот со пожарот во модуларна болница што ја потресе заедницата.

Случајот со пожарот во модуларна болница: Загриженост поради јасноста на првичната пресуда

Клучни детали за повторното судење

Одлуката на апелациониот суд произлегува од загриженоста дека тетовскиот суд не успеал внимателно да ги утврди клучните факти суштински за правично судење. Пресудата ги истакнува недостатоците во претходната пресуда, што поттикна повик за ново испитување на случајот против директорите на болниците.

Во пресудата од Апелација се тврди дека пресудата не може да се разбере, правејќи ја неподобна за истражување.

Казна за директорите и парична казнa

Претходно условна затворска казна од една и пол година за тешки дела против општата безбедност добија директорите Фјорин Бесими и Артан Етеми. Сепак, одлуката на Апелациониот суд бара преиспитување на нивната казна. Дополнително, тетовската болница се соочи со казна од околу 16 илјади евра за улогата во инцидентот.

Директорите во првичното судење се соочија со осуда поради отсуство на противпожарни апарати во модуларната болница.

Потврдена ослободителната пресуда на докторот

Во посебен развој, ослободителната пресуда за д-р Бобан Вучевски, кој беше дежурен за време на пожарот, ја потврди и Апелациониот суд. Д-р Вучевски беше ослободен од обвиненијата за наводно прекршување на здравствените прописи за време на инцидентот.

Но, незадоволството од пресудата го натера тетовското обвинителство да поднесе жалба до Апелациониот суд во Гостивар. Обвинителството побара построга казна за директорите и побара поништување на ослободителната пресуда на лекарот, залагајќи се за повторно судење на случајот.

Правни перспективи

Адвокатот Дарко Котески, кој го застапува д-р Вучевски, изрази задоволство од одлуката на Апелациониот суд, истакнувајќи ја потребата од одговорност кај вистинските сторители на пожарот. Котески ја истакна важноста Обвинителството да покрене постапка против одговорните за трагедијата.

Котески нагласува: Обвинителството сега е да ги гони вистинските сторители. Адвокатот Дарко Котески, кој го застапуваше д-р Вучевски, ја информираше ИРЛ дека за пресудата на Апелација Гостивар бил информиран преку судскиот портал.

„Поправена е неправдата кон лекарот, кој посветено служеше за време на пандемијата COVID-19. Следниот чекор е Обвинителството да започне постапка против вистинските виновници за пожарот, а ние добро знаеме за нивниот идентитет. “ изјави адвокатот Котески.

Документарни сознанија

Минатата година, Investigative Reporters Laboratory (IRL) објави документарен филм насловен „Убиство во Тетово“, расветлувајќи ги градежните дефекти и безбедносните пропусти во модуларната болница. Документарецот покрена прашања за официјалниот наратив околу пожарот и ја нагласи потребата за транспарентност и одговорност.

Властите се обидоа да го прикажат како инцидент што е резултат на краток спој во продолжен кабел.

Во документарецот, беа утврдени се недостатоци во техничките спецификации и конструкцијата, како и во текот на следните истраги. Работејќи повеќе како урбан објект отколку како традиционална зграда, болницата беше ослободена од одредени барања за градежни правила.

И додека обвинителството поднесе обвинителен акт поради отсуство на противпожарни апарати, тие не се осврнаа на основните причини за пожарот.

Пошироки импликации

Случајот со пожарот во тетовската болница беше посочен како голем корупциски скандал кој придонесе за опаѓање на довербата во институциите. Инцидентот, заедно со последователните правни постапки, ја нагласува важноста од решавање на системските недостатоци и обезбедување правда за жртвите и нивните семејства.

Инцидентот во случајот со пожарот во модуларната болница во Тетово се најде во извештајот за Македонија на Фридом Хаус. Во рамките на сегментот што се однесува на прашањата за слободата на медиумите, извештајот ја истакнува вклученоста на Истражувачката новинарска лабораторија (ИРЛ) и тужбата за клевета поднесена од поранешниот вицепремиер за економски прашања Кочо Анѓушев. Анѓушев, косопственик на БРАКО, компанијата одговорна за изградба на болницата, е вмешан во тужбата. Пожарот во тетовската болница е подвлечен како значаен корупциски скандал што влијаеше на опаѓачкиот рејтинг на нацијата.

Како што случајот со пожарот во модуларната болница се враќа на повторно судење, потрагата по правда и одговорност продолжува.