Во соопштението, компанијата посочува дека промената на името не значи промена во составот на вакцината, но дека е добро медицинските работници да се запознаат со новото име поради различното пакување и етикета.

Европската агенција за лекови (ЕМА) минатата недела го одобри новото име на вакцината, кое веќе се најде на официјалната веб-страница на Агенцијата.

Денеска беше сменето и на официјалната веб-страница на ЕМА.

ЕМА дојде до „јасен научен заклучок“ дека вакцината „АстраЗенека“ е „безбедна вакцина, чија ефикасност во спречување на Ковид-19 е далеку поголема од потенцијалните ризици“.

Агенцијата објаснува дека нивниот научен заклучок е дека појавата на згрутчување на крвта по вакцинацијата е „пониска од очекуваната“ кај општата популација и дека „нема зголемен ризик од згрутчување на крвта по приемот на вакцината АстраЗенека“