Девојките утрово пред авганистанското Министерство за образование истакнаа транспарент на кој пишуваше „Не го политизирајте образованието!“.

Десетина вооружени талибанци интервенира и го прекинаа протестот, а се обидоа да ги одземат камерите од снимателите и камерманите.

Девојките се засолнија во едно училиште.

Талибанците на 8 септември ги забранија сите демонстрации во Авганистан.