Откако Судскиот совет не и ја даде довербата како апелационен судија, судијката Оља Ристова сега правдата ја бара во Врховниот суд

Откривање на дилемата

Судијката Ристова, искусен правник со сите потребни квалификации, ја изрази својата вознемиреност од одлуката на Судскиот совет. И покрај тоа што беше рангирана на третото место на листата на кандидати, таа беше изоставена во корист на кандидатите кои беа рангирани на 5, 10 и 12 место. Нетранспарентноста во процесот на селекција загрижува, бидејќи на судијката Ристова не и беше дадено објаснување за одбивањето на нејзиното место во повисокиот суд. Споделена била информација само кој гласал против, а кој за.

Промена на одлуката на мнозинството

Изненадувачки, иако судијката Ристова го обезбеди мнозинството гласови од Судскиот совет, одлуката за судија во скопска апелација на крајот падна на Бадентеровото мнозинство. Владимир Туфегџиќ, нејзиниот адвокат, тврди дека оваа неоправдана промена нанела штета на кандидат од мнозинската заедница.

Повик за исправка

Судијката Ристова, непоколеблива од неуспехот, го поднесе својот случај пред Врховниот суд, барајќи од врховните судии да ја поништат одлуката и да спроведат нова постапка. Ристова бара правда и се бори против она што таа го смета како неправедно негирање на нејзиното вистинско место во Апелацискиот оддел.

Изборите на Судскиот совет

По оваа контроверзност, четворица судии – Габриела Гајдова, Александра Ристовска, Весна Димишкова и Осман Шабани – добија одобрение од Судскиот совет и унапредување во Апелација.

 

Извор: Сител