Биткоинот последен пат поскапе за 4,4% на 72.649 долари, откако доцна во понеделникот достигна 72.739 долари.

Нови пари влегуваат во криптото

Највисоко рангираната криптовалута беше поттикната од парите што се влеваа во новите биткоин фондови со кои се тргува на размена и се надева дека Федералните резерви наскоро ќе ги намали каматните стапки.

Зголемувањето на вредноста на биткоинот ја нагласува извонредната сила и еластичност на водечката криптовалута. Ова достигнување не само што е важна пресвртница, туку и ја одразува континуираната доверба и побарувачка на пазарот, според аналитичарите на Bitfinex.

Освен Биткоинот, пораснаа и другите валути

Капиталните текови во 10-те најголеми американски спотови фондови со кои се тргува со биткоин (ETF) забави на две недели најниско ниво во неделата до 8 март, но сепак достигна речиси 2 милијарди долари, покажаа податоците на Лондонската берза (LSEG – London Stock Exchange Group) .

„Биткоинот ја започна неделата со скок, влечејќи го со себе и остатокот од крипто просторот“, рече стратегот на DailyFX, Ник Каули.

Понудата на биткоин, која е ограничена на 21 милион токени, се очекува да стане построга во април, кога се очекува таканареченото „преполовување“.

На секои четири години, стапката со која новото снабдување се става во оптек, како и наградата за крипто-рударите, се преполовува, што ја поддржува цената.

До колку би можел да стигне Биткоинот?

Бидејќи биткоинот е финансиско средство старо помалку од две децении, предвидувањето на неговата ценовна траекторија останува исклучително предизвикувачко, забележа Ројтерс. Само неколку месеци откако изобилството учесници во малопродажбата ѝ помогнаа да го достигне својот историски максимум од ноември 2021 година, криптовалутата падна, земајќи половина од крипто индустријата со себе.

На што се должи растот?

Управата за финансиско однесување (FCA) во понеделникот стана следниот кој го отвори патот за тргување со дигитални средства, откако изјави дека сега ќе им дозволи на признатите берзи (оние кои ги исполнуваат законските барања – b.r.) да издаваат белешки поддржани со крипто.