Британскиот премиер Риши Сунак одлучи да ја откаже средбата со својот грчки колега Киријакос Мицотакис бидејќи се налутил на својот грчки колега кој рекол дека Британците мора да ги вратат скулптурите од Партенон во Атина.

Мицотакис за време на појавувањето на британскиот јавен сервис рече дека Елгинските мермери, познати и како Партенон мермери, кои се наоѓаат во Британскиот музеј, мора да бидат вратени.

Мицотакис посочи дека официјален Лондон треба да ги врати скулптурите од Партенон, кои моментално се наоѓаат во Британскиот музеј. Овој спор меѓу двете земји е резултат на долгогодишното контроверзно прашање за враќање на оригиналните делови од Партенон на Грција.

Елгинските мермери, познати и како Партенон мермери, се збирка на класични грчки мермерни скулптури создадени под надзор на архитектот и скулптор Фидијас и неговите помошници. Овие оригинални делови од Партенон и други свети и церемонијални градби биле изградени на Акропол во Атина во 5 век п.н.е. Нивното присуство во Британскиот музеј предизвика поделени мислења и контроверзии кои траат со децении.

Станува збор за старогрчки богатства кои биле однесени во Лондон на почетокот на 19 век, откако биле купени од британскиот дипломат Лорд Елгин.