Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека на разговорите ќе ги очекува оние кои треба да покажат мала одговорност за српското општество и оти верува дека сепак ќе најде соговорници меѓу оние кои треба да покажат сериозност. Ако не, ќе одиме на избори, рече тој.

„Ќе го забрзаме распуштањето на Собранието бидејќи има рокови“, рече тој по изјавата на премиерката Ана Брнабиќ дека нејзината оставка е на маса.

Тој објасни дека Брнабиќ поднесува оставка до Собранието, а потоа има рок од 30 дена да предложи друг за мандатот.

„Ако Брнабиќ поднесува оставка, СНС нема да сака нов мандат, бидејќи сме задоволни од работата на Ана Брнабиќ. Имаме рок од 45 до 60 дена да одржиме нови избори и соодветно сме подготвени да преговараме со оние кои би сакале некои градски и општински избори, дали треба да се одржат со уште некои избори“, рече тој.

Мнозинството ќе се обиде да биде фер и одмерено и да направи технички договор со „малцинството“.

„Јасно е дека ќе имаме предвремени парламентарни избори, а сега е само прашање кој месец“, рече тој.

Тој истакна дека нема да има преодна влада. За тоа е потребна негова одлука, за која вели дека никогаш нема да ја донесе.

„Тоа е уништување на Србија, тоа значи дека еден тајкун и неколку центри ќе можат да управуваат со Србија“, смета Вучиќ