На прашањето дали е можно ИТН да ја поддржи оваа влада во третиот мандат на која било политичка сила, Трифонов рече: „Кога ме видовте да кажам едно, а потоа да направам нешто друго?

– Мислам дека дадовме се од себе со мандатот „Има таков народ“ да имаме влада, постигнавме договор за скоро сите точки, и тие имаа можност да дејствуваат чесно и национално одговорно, и да не поддржат, а ние да имаме влада; сега не гледам зошто треба да е спротивно, рече Трифонов.

Тој истакна:

– Дури и ако претседателот побара поддршка за влада предложена со трет мандат, ИТН нема да ја поддржи