Последните денови често се поставуваше прашањето дали бразилскиот вид на коронавирусот ќе пристигне во Србија. Што ја чека Србија доколку оваа варијанта се појави во земјата, објасни за Прва ТВ, д-р Марија Гњатовиќ, соработник на Институтот за примена на нуклеарна енергија.

– Клиничарите први заклучуваат дека има некои промени, следејќи ја клиничката слика. Јасно е дека британскиот вид не предизвикува значително потешка клиничка слика, но се шири побрзо и ги исполнува болниците, полните болници беа последиците од новиот вид. Каков одзив ќе има бразилскиот сој?Ако се појави, ќе видиме. Исто така, се очекува да се шири побрзо, за полесно да се избегне имунолошкиот одговор создаден и од природна инфекција и од вакцинацијата. Имаше повеќе промени во протеинот S кој се наоѓа во вакцините, колку потешка клиничката слика предизвикува, сè уште нема научни податоци за тоа, но еве ги податоците од болниците и врз основа на клиничките слики, рече таа.

Дали тоа значи дека оние кои примиле кинеска вакцина ќе бидат позаштитени?

– Може да се посматра на овој начин затоа што кинеската вакцина се базира на примена на целата вирусна честичка или сите протеини, а антителата се создаваат според различни домени. Сепак, антителата создадени според овој S протеин имаат најголема заштитна моќ, голем дел од тие антитела се токму тие неутрализирања кои го блокираат влезот на вирусот во нашето тело, така што тој S протеин е многу важен. Доколку дојде до големи промени во S протеинот, вакцините ќе бидат малку помалку ефикасни во однос на стандардниот вид според кој е направена вакцината. Некаква заштита сигурно ќе имаат и природната инфекција и вакцината, но таа заштита ќе биде на нешто пониско ниво, наведува таа.

Д-р Гњатовиќ изнесе и еден многу загрижувачки факт.

– Она што загрижува е податокот дека онаму каде што бразилскиот сој стана доминантен, во деловите на Бразил каде повеќе од 90 проценти од луѓето се заразени со оваа варијанта, реинфекциите се многу чести. Природно стекнатиот имунитет од некои други видови на вирусот очигледно не заштитува до тој степен од бразилскиот вид за да се спречи инфекција, штити до одреден степен од развој на сериозна клиничка слика, и сега и тоа е успех, рече таа.