Дачиќ за ТВ Пинк изјави дека таму се води голема дипломатска битка, дали ќе се продолжи со еднострани дејствија или нема да се дозволат, а она што е потпишано претходно ќе се почитува, додавајќи дека Србија ја очекува интензивен период.

– Западот би сакал да најде решение за проблемот на Косово, но тоа веќе го има осмислено, а тоа е признавање независност на лажна држава. Тие би сакале мирно или со сила да се реши на тоа, изјави Дачиќ.

Тој додаде дека „многумина палат фитил на Косово, бидејќи ако ситуацијата е мирна, се губи значењето на нивната улога кога станува збор за меѓународните претставници“.

– Тие се тука на Косово со години, дури и во БиХ, со мотивација да придонесат за регионалниот мир и стабилност. Што би правеле доколку навистина постоеше регионална стабилност, ако немаше инциденти и сите проблеми беа решени, порача Дачиќ.

Според него, другата страна на мотивацијата за предизвикување на инцидентот е агресивноста на премиерот на Косово, Албин Курти, кој се обидува да претстави дека неговата влада е првата која има легитимитет, и дека претходните биле неважечки.

– Мислевме дека (Хашим) Тачи е лош и дека нема полош, па тогаш се појави (Рамуш) Харадинај и сега Курти, нагласи Дачиќ.