Ваква одлука е донесена на вчерашната владина седница.

– Владата донесе одлука со која ги задолжува сите министерства и органите на државната управа да ги разгледаат можностите за потребите на пописот да ги стават на располагање на Државниот завод за статистика времено вработените во овие институции, и истото им го препорача на единиците на локалната самоуправа и на институциите под нивна надлежност, информираа вчера од Владата.

Државниот завод за статистика како што е познато во јавноста, мака мачи со бројот на попишувачи. Денеска завршува последниот рок за пријавување на заинтересираните за попишувачи. Се уште не е познато дали овој пат ДЗС ќе успее да дојде до задоволителна бројка на попишувачи.

Конкурсот беше отворен на 20 јули, но потоа беше неколку пати продолжуван до 25 август.

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Македонија ќе се одржи од 5 септември до 30 септември 2021 година.