Европската унија официјално ѝ додели кандидатски статус на Босна и Херцеговина (БиХ) во декември 2022 година, поставувајќи го теренот за следната фаза во европското патување на земјата. Извештаите од двајца претставници на ЕУ и еден дипломат откриваат дека Европската комисија е подготвена да препорача започнување на формални пристапни преговори. Сепак, патот напред е полн со предизвици, со неизвесности што се наѕираат до европските избори во јуни.

Статус на кандидат: пресвртница постигната кон крајот на 2022 година

Декември 2022 година забележа значителен пробив бидејќи Европската унија го потврди статусот на кандидат за Босна и Херцеговина. Овој клучен развој ја позиционира БиХ на патот кон полноправно членство во ЕУ. Вниманието сега се префрла на Европската комисија, од која се очекува да ги открие преговарачките рамки кои ќе ги дефинираат насоките и основните принципи за претстојните пристапни преговори.

Рамките за преговори претставени утре во услови на неизвесност

Утре, Европската комисија треба да ги претстави преговарачките рамки, со што ќе се постават основите за дискусии меѓу земјите-членки на ЕУ. И покрај оваа пресвртница, дипломатите и официјалните лица се претпазливи, предупредувајќи на потенцијалните предизвици во обезбедувањето едногласен договор меѓу 27-те европски земји потребни за започнување на формалните преговори. Веројатноста за постигнување на овој консензус пред европските избори во јуни останува неизвесна.

Меѓусебно поврзан напредок: Акти за балансирање со Украина и Молдавија

Неколку земји на ЕУ, вклучително и Австрија, ја нагласуваат важноста од синхронизирање на напредокот во преговорите со Украина и Молдавија со потенцијалниот пристап на БиХ. Овој меѓусебно поврзан пристап додава сложеност на процесот на донесување одлуки, зголемувајќи ги влоговите за лидерите на ЕУ. Препораката за прием на Босна и Херцеговина ќе се најде на дневен ред на клучната средба во Брисел следната недела.

Дипломатски дострел: Министрите за надворешни работи собраа поддршка во Сараево

Препознавајќи го значењето на претстојната одлука, министрите за надворешни работи на Австрија, Италија и Германија го посетија Сараево минатата недела за да изразат солидарност и поддршка за отпочнување на разговорите за пристап. На заедничката прес-конференција со германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок, босанскиот колега Елмедин Конаковиќ ја нагласи потребата да се избегнат „понатамошни фрустрации“ и ја истакна „клучната“ природа на континуираното европско патување на БиХ.

Како што продолжува да се развива динамиката на оваа клучна одлука, предизвиците и можностите ја обликуваат идната траекторија на односите на Босна и Херцеговина со Европската унија. Останете во тек за сеопфатно покривање додека настаните напредуваат.

Извор: Kanal5