Еуромакс ветува дека нема да користи цијанид во вадењето руда и дека ќе изгради сува јаловина доколку е потребно, но државата мора да ги спои концесиите на рудникот „Иловица“. Според нив, арбитражен случај би чинел над една милијарда евра и корпорацијата можела досега  да го започне.

-Ја препознаваме клучната улога на технологијата во современото земјоделство и како дел од нашите заложби имаме цел да го олесниме пристапот до најсовремените алатки и знаења кои можат значително да го подобрат локалното производство– Дамиан Петровски, извршен директор на Еуромакс Ресоурцес ДОО Скопје.

Комбинирани концесии за сува депонија и процес без цијанид. По оваа последна понуда, „Еуромакс“ бара од Владата да ги спои концесиите за рудникот „Иловица“. Вчера корпорацијата испрати писмо до Министерството за животна средина во кое ги објаснува мерките на кои сега се обврзува на барање на локалните жители и властите. Покрај забраната за цијанид, Еуромакс ќе користи суво одлагалиште на јаловина и ќе изгради водовод од Турија до Иловица за да го елиминира локалниот недостиг на вода.

-Заложбата за усвојување за модерни современи рударски практики без цијанид и решавање на проблемите за снабдувањето со вода преку иновативни решенија ја нагласува нашата посветеност кон одговорно и одржливо работење. Или регионот ќе добие мега инвестиција што ќе го поттикне економскиот развој во годините пред нас, или ќе бидеме принудени да разгледаме други решенија за заштита на нашата инвестиција,- претседател на Одборот на директори и главен извршен директор, Тим Морган – Вин.

„Еуромакс“ тврди дека Швајцарија има најголеми акционери и билатерален договор да ги брани интересите на инвеститорите и да започне арбитражна постапка.  Првото барање да се најде решение за спорот е доставено до Владата во март 2020 година а од компанијата велат дека доколку сакале досега можеле да го поведат спорот.

Еуромакс: Ќе бараме ново спојување на концесиите- Компанијата ќе ги искористи сите правни мерки

Владата го смени својот 20-дневен план за консолидирање на концесиите на 26 јули.

Еуромакс Рисорсис се надеваат дека властите ќе го одобрат спојувањето на иловица 6 и 11. Инвестицијата од 340 милиони евра ќе отвори 1.000 директни работни места за време на изградбата и 500 за време на работата на рудникот.

Извор: Telma, Kanal5