Еве што треба да знаете за миграцијата во ЕУ во 2022 година.

Нерегуларна миграција
Граничната агенција на ЕУ, Фронтекс, откри околу 330.000 нерегуларни гранични премини минатата година – што претставува пораст од 64 отсто во однос на 2021 година и најголем број од 2016 година, пренесува Euronews.

Највисоки зголемувања се забележани на правците на Западен Балкан и Источен Медитеран, при што бројот се зголеми за 136% и 108%, соодветно. Само западнобалканската рута сочинуваше 45% од сите нерегуларни влезови во 2022 година.

Опасната централно-медитеранска рута сочинуваше речиси една третина од сите такви пристигнувања (+51% од година во година).

Најчесто пријавени се државјани на Сирија, Авганистан и Тунис.

За жал, се верува дека околу 2.500 луѓе загинале обидувајќи се да стигнат до ЕУ.

Барања за азил
Земјите од ЕУ, Норвешка и Швајцарија заедно примија 966.000 нови барања за азил во 2022 година – што е пораст од повеќе од 50% во споредба со претходната година.

Тоа е највисоката бројка забележана од Агенцијата на ЕУ за азил (EUAA) од 2016 година кога беа поднесени над 1,2 милиони барања.

Агенцијата за азил соопшти дека барањата достигнале највисоко ниво „забележано“ за широк спектар на националности во 2022 година, вклучувајќи граѓани од Индија, Бурунди, Мароко, Тунис, Египет, Демократска Република Конго, Перу, Молдавија, Јемен, Белорусија и Куба.

Бројките од 2022 година го исклучија огромното мнозинство од четирите милиони украински бегалци кои избегаа од војната во Русија и чии апликации беа третирани одделно преку Директивата за привремена заштита.

Бројка на вратени
Секоја година, на околу 500.000 странски државјани им се наредува да го напуштат блокот бидејќи влегле или престојуваат нередовно, според Европската комисија. Сепак, само околу 30% од нив се враќаат во матичната земја или во земјата од која патувале во ЕУ.

Минатата година Фронтекс изврши враќање на нешто помалку од 25.000 луѓе, што е нов рекорд. Околу 40 отсто ја напуштија ЕУ доброволно.

Но, блокот сака да го зголеми тој број со комесарката за внатрешни работи Илва Јохансон, која во јануари забележа дека „проблемот е што земјите-членки поднесуваат барања за реадмисија само за приближно 10 до 20 отсто од одлуките за враќање“.

„Фронтекс испраќа празни авиони во земјите на потекло кои се отворени да ги вратат своите граѓани. Неодамна, авион беше вратен назад во Бангладеш со само осум патници во него“, додаде таа.

Минатата година беше назначен координатор на ЕУ за враќање за да воспостави заедничка оперативна стратегија за враќање и да ја зголеми соработката меѓу земјите-членки и Фронтекс.

Легална миграција
Во меѓувреме, околу три милиони луѓе надвор од ЕУ легално се населиле во блокот минатата година.

Тоа е приближно во согласност со нивоата пред пандемијата бидејќи се проценува дека 2,7 милиони луѓе од земји кои не се членки на ЕУ имигрирале во една од 27-те земји на блокот.

Шпанија, Германија и Франција беа најпосакуваните дестинации, кои пречекаа 28 отсто од сите имигранти од земјите кои не се членки на ЕУ во блокот, според податоците на Евростат.

Комисијата минатата година предложи да се создадат повеќе легални патишта за квалификувани мигранти, за кои рече дека треба да помогнат да се намалат празнините во недостигот на работна сила, но и да се намали илегалната миграција.