Наодите, објавени во списанието „Science Immunology“, сугерираат дека на луѓето кои имале Ковид-19 може да им треба само една доза од вакцината за соодветно да одговорат на имунолошкиот систем.

Оние кои немале коеонавирус не постигнале целосен имунолошки одговор се додека не примиле втора доза од вакцината.

Научниците набљудувале 44 лица кои ги примале Фајзер или вакцината на Модерна. Единаесет лица претходно се заразиле од инфекција. Тие им земале примероци од крв и извршиле имунолошки анализи четирипати пред и по двете дози на вакцината.

Наодите сугерираат дека единечна доза на вакцина предизвикува максимален имунолошки одговор кај лица кои имале коронавирус. Научниците заклучија дека врз основа на силните одговори на антителата и Б-клетките.

Спротивно на тоа, биле потребни две дози на вакцината за да се постигне значителен имунолошки одговор кај испитаници кои не прележале Ковид-19.

Оваа студија е една од првите што откриле како мемориски Б-клетки реагираат по вакцинирањето кај луѓе кои претходно имале инфекција, во споредба со оние кои немале.

-Претходните студии на вакцинирани лица се фокусираа на антитела повеќе од мемориски Б-клетки. „Мемориските Б-клетки се силен предиктор за идните реакции на антитела, и затоа е од витално значење да се измерат одговорите на Б-клетките на овие вакцини, рече Џон Вери, еден од авторите на студијата.

Тие исто така откриле дека луѓето кои доживеале несакани ефекти по приемот на вакцината – како што се треска, главоболка и замор – имале посилни антитела по вакцинацијата, но не и мемориски Б-клетки.

Б-лимфоцитите се важен дел од имунолошкиот систем бидејќи тие се клетки кои „паметат“ патогени и, во случај на реинфекција, го стимулираат имунитетот да го започне производството на антитела за борба против вирусот.