Според телевизискиот канал, обвинителството утре изутрина ќе поднесе обвинение против напаѓачот. Уште истиот ден би можело да биде донесена одлука за забрзана процедура, што често се користи во францускиот судски систем, кога елементите на кривичното дело се очевидни и не е потребна детална истрага.

За време на посетата на департманот Дром во југоисточниот дел на земјата, Макрон се сврте кон група локални жители за да ги поздрави. Еден од нив му довикнал на претседателот и неочекувано силно го удрил со рака по лицето. Обезбедувањето веднаш го повлече Макрон на безбедно растојание и ги приведоа напаѓачот и неговиот соучесник. Тие се наоѓаат во притвор.

Познато е дека напаѓачот бил 28-годишен раководител на Клубот на колекционери на историско оружје. Заедно со него е приведено и друго лице. Како што информира БФМ, напаѓачот може да биде обвинет за „напад врз државен службеник без сериозни последици за жртвата