Дваесет и седум земји биле вклучени во операцијата, меѓу кои земји-членки на ЕУ, Велика Британија и Австралија. Операцијата траела од средината на септември до крајот на ноември, пренесува ДПА.

Учесниците во операцијата уапсија четири пати повеќе осомничени отколку во слична операција спроведена минатата година, додаде Европол.

Речиси 7.000 измамнички финансиски трансакции беа откриени за време во 2021 година, насочени кон таканареченото „мули на пари”, со помош на околу 400 банки и финансиски институции, соопшти агенцијата.

Терминот „мули на пари” се однесува на форма на перење пари во која се користат главно беспрекорни поединци кои дејствуваат како доверливи „мули”, обезбедувајќи лични сметки за примање и натамошен трансфер на пари од криминални извори.