Според него, доколку се укине државниот долг, националните централни банки би морале да ги пренасочат добивките за да ги покријат загубите, наместо да ги искористат за да дистрибуираат дивиденди на владите како што тоа го прават сега на крајот на секоја година.

Тој смета дека ваква мерка би му наштетила и на кредибилитетот на Европската централна банка како институција.
Повеќе економисти и експерти, меѓу нив и познатиот француски економист Томас Пикети, пред неколку месеци повикаа да се укине државниот долг предизвикан од санитарната криза во земјите членки на ЕУ.

Потпретседателот на ЕЦБ во интервјуто се покажа оптимист за економското закрепнување на земјите на ЕУ. Според него, фактот што вакцинацијата се забрзува секаде ќе има позитивни последици.

Банката предвидува раст од четири отсто оваа година и очекува позитивен втор семестар и покрај неизвесноста од вирусот.