Ковид „пасошот“ ќе постои во две форми – хартиена и електронска. Најверојатно ќе се нарече „санитарна пропусница“, а покрај податоците за вакцината, ќе содржи и информации за негативни тестови и евентуално прележан ковид. Исто така, ќе се издава двојазично, на јазикот на секоја земја-членка и на англиски јазик, и ќе важи низ цела ЕУ.

Европската комисија денес ќе го претстави нацртот на овој документ, кој треба да стапи на сила пред почетокот на туристичката сезона, со цел да им се овозможи на луѓето да патуваат. Суштината е да се создаде атмосфера слична на релативно нормална, но во исто време да се спаси економски многу загрозениот сектор за туризам и транспорт.

Дури и пред официјалното претставување, одредени информации излегоа во јавноста. За оние граѓани кои не сакаат да внесуваат податоци во својот „паметен телефон“ или, едноставно, го немаат овој уред, предвидена е и печатена верзија, која ќе содржи „cu-ar“ код. Само вакцините одобрени во ЕУ ќе бидат прифатени. Исто така, со цел да се избегне дискриминација на лица кои не биле вакцинирани, валиден е негативен тест или информација за минатото заболување. Во Брисел моментално работи на осигурување дека овие податоци се заштитени максимално.

Франција изрази резерви за името „пасош“, па решението може да се види во формулацијата „пропусница “. Целта е документот да стапи на сила до јуни.

Здравствениот пасош исто така треба да важи во рамките на териториите на земјите-членки, за непречен влез во ресторани, спортски настани и сите оние места каде има голема флуктуација на населението. Во моментов се водат преговори на ниво на Група 7, која ги вклучува најразвиените земји во светот – Велика Британија, Италија, Јапонија, Канада, Германија, САД и Франција – за продолжување на важноста на идниот документ надвор од ЕУ.