Финскиот министер за економија Вилхелм Јунила поднесе оставка само 10 дена по освојувањето на функцијата, соопшти националистичката Финска партија, откако беше обвинет за повторување на нацистичките алузии.

„За продолжување на работата на Владата и угледот на Финска, сфаќам дека е невозможно да продолжам да ги извршувам моите министерски должности на задоволителен начин“, се вели во соопштението.

Џунила е член на Партијата на Финците, дел од десничарската коалиција која ја презеде функцијата на 20 јуни, по изборите во април.

Иако неговата партија може брзо да назначи нов министер, брзата оставка на Џунила покрена прашања за стабилноста на новата коалиција, предводена од премиерот Петери Орпо, чија партија Национална коалиција победи на изборите.

Непримерни изјави за време на кампањата

На 28 јуни Џунила „преживеа“ гласање за недоверба на него во Собранието, кое го повика опозицијата и кое го обвини дека постојано дава изјави поврзани со нацистите.

За време на неговата изборна кампања, јавниот радиодифузен сервис YLE објави дека Џунила му честитала на својот колега и член на партијата за неговиот кандидат број 88, добро познат неонацистички симбол што се користи наместо поздравот „Хајл Хитлер“ и се однесува на лидерот на нацистичка Германија Адолф Хитлер.

Лигата против клеветата го нарекува бројот „еден од најчестите симболи на белата раса“.

„Пред се, честитки за одличниот број на кандидати. Знам дека тоа е добитна карта. Очигледно, оваа ’88’ се однесува на двете букви Н, за кои повеќе нема да зборуваме“, рече Џунила во обраќањето на предизборниот настан на 10 март.