Голема количина на запленета дрога: Единицата за интервенција на СВР Скопје уапси осомничен во Гази Баба

Во акција на 15.03.2024 година, во 10.40 часот, интервентната единица на СВР Скопје изврши пресудно апсење во месноста Гази Баба. Полицијата пронајде хероин и марихуана.

Апсење и заплена

Во 10 часот и 40 минути по локално време, службеници од Единицата за интервенции привеле 21-годишно лице, идентификувано како С.С., со потекло од Скопје. Апсењето дојде по откривањето на 37 пакети за кои се верува дека содржеле хероин и марихуана. Брзата акција доведе до конфискација на недозволените супстанци, што бележи забележителна победа во борбата против шверцот и трговијата со дрога.

Налогот за пребарување

По апсењето на С.С., властите обезбедија судски налог за претрес за да навлезат подлабоко во ова прашање. При претрес на резиденцијата на С.С., истражителите откриле дополнителни инкриминирачки докази. Меѓу наодите имало повеќе пакувања со хероин и марихуана, заедно со четири дигитални ваги и разни други предмети за кои постои сомневање дека се поврзани со криминални активности. Следствено, случајот против С.С. станал уште попривлечен.

Започнати правни постапки

Согласно законските протоколи, поднесена е пријава по член 215 од Кривичниот законик против С.С. Овој чекор е преземен во консултација со јавното обвинителство. Потоа, како дел од претходна постапка, судија му одредил притвор на С.С. Правната постапка ја нагласува сериозноста на ситуацијата и посветеноста на органите за спроведување на законот да ја почитуваат правдата.

Хероинот сè уште се продава на големо, полицијата приведе 21-годишен дилер на дрога во Гази Баба

 

 

Брзата и решителна акција на Интервентната единица на СВР Скопје испраќа јасна порака: шверц и трговија со дрога нема да се толерира во нашата заедница. Со отстранување на овие штетни материи од оптек и следење на правни патишта против прекршителите, властите ревносно работат на обезбедување на безбедноста и благосостојбата на жителите во Гази Баба и пошироко.