Бегство од затвор во КПД Затвор Скопје

Во запрепастувачки инцидент, затвореник избега од КПД Шутка, после напад на чувар. Еве што знаеме досега.

Инцидентот

Вчера, околу 16:50 часот, стигнало пријава во Полициската станица Чаир за физички напад над чувар и бегство на затвореник.  Осуденикот идентификуван како А.А. (24) од Скопје дрско нападнал чувар пред да го изведе своето бегство од затвор.

Властите реагираат

Министерството за внатрешни работи (МВР) брзо стапи во акција, со соопштенија со кои ја уверува јавноста дека се преземаат мерки за справување за ова нарушување на безбедноста. Полицијата трага по избеганиот осуденик.

Прекршување на безбедноста

Бегството нагласува значителни пропусти во протоколите за безбедност на затворите, обученоста на чуварите и нивниот број.  Властите, треба да ги зајакнат безбедносните системи и да ги преоценат процедурите за да спречат слични прекршувања во иднина.

Извор: plusinfo