Вилус е еден од кадрите на ИСИС во Сирија, осуден на 30 години затвор од првостепениот суд.

Како борец, лидер на група, онлајн прозелит, регрутер и припадник на полицијата на групата Исламска држава, според обвинителството, овој 31-годишен „интегрален џихадист“ мора да одговара за злосторствата извршени помеѓу 2013 и 2015 година во Сирија. -Вилус ревносно работеше за тоталитарна држава која почиваше врз владеењето на теророт, рече главниот обвинител Наима Рудлоф.