Литвиненко, поранешен руски шпион што стана британски државјанин, почина од труење со полониум во 2006 година во Лондон.

Јавната истрага во Велика Британија спроведена во 2016 година заклучи дека убиството „најверојатно е одобрено“ од рускиот претседател Владимир Путин.

Русија негира каква било вмешаност во неговата смрт.

Според британската истрага, поранешниот телохранител од КГБ Андреј Луговој и уште еден Русин, Дмитриј Ковтун, намерно го отруле Литвиненко, ставајќи ја радиоактивната супстанција во неговиот пијалак, пренесува Би-би-си.

„Судот конкретно утврди дека постои силен случај на прв поглед дека, при труењето на г. Литвиненко, г. Луговој и Ковтун дејствувале како агенти на руската држава“, рече Европскиот суд.

Се заклучува дека неуспехот на Русија да ги побие тврдењата дека го организирала нападот дополнително укажува на одговорноста на државата.

И Луговој и Ковтун негираат каква било вмешаност во убиството.