Тој за новинската агенција Функе во неделата изјави дека моментално не постои податок за тоа кога точно ќе бидат потребни дополнителни дози од вакцината.

Тој објасни дека здравствените работници ќе мора да почекаат уште неколку месеци за да утврдат дали заштитата на коронавирусите слабее побрзо во одредени групи и дали на некои од нив ќе им биде потребна дополнителна доза на вакцина одколку од другите.

-Вакцинацијата ќе треба да се „ освежи “најдоцна следната година. Вирусот нема да нè пушти да одиме , предупреди Мертенс, потсетувајќи на присуството на нови мутации на коронавирусите дека одредени вакцини не работат толку ефикасно. Во принцип, треба да се подготвиме за можноста сите да мора да се вакцинираме следната година.

Неговите колеги исто така очекуваат дека имунитетот може да трае околу шест месеци по вакцинирањето, така што првата ревакцинација за некои ќе биде закажана за наесен.

Мертенс истакна дека кај одредени групи ефектот на вакцинација ослабува и смета дека пациентите чијашто имунолошка одбрана е контролирана од лекови, трета доза на вакцината може да биде потребна на краток рок.