Темистоклеус објасни дека до крајот на април и почетокот на мај, со комплетирањето на вакцинациите, првиот важен ѕид на заштита ќе бидат високоризичните ранливи луѓе и оние над 60 години.

За вакцината на Астразенека тој објасни дека Комисијата за национална вакцинација ќе даде мислење, но „не очекуваме големи промени во нашата програма за вакцинација и не доаѓа предвид прекинување на вакцинирањето со Астразенека во која било европска земја. Се дискутира само за ограничувања поврзани со возраста.“

Темистоклеус рече дека вчера на вонредниот состанок на министрите за здравство на ЕУ било дискутирано за прекинот предизвикан од фактот дека и покрај позитивното мислење од Европската здравствена агенција (ЕМА) за оваа вакцина, секоја земја тоа го толкува различно.

И покрај пречките, стапката на учество е над 90 отсто, се вршат 10 до 12 илјади вакцинации со Астразенека дневно, а во изминатите седум дена тој процент пораснал на 93 проценти.

Вакцината се смета за безбедна, бидејќи ризиците се споредуваат со користа.