Според ОН, денеска е Меѓународен ден за целосна елиминација на нуклеарно оружје.

– Сега е време да го тргнеме облакот од нуклеарен конфликт за добро, да го елиминираме нуклеарното оружје од нашиот свет и да почнеме нова ера на доверба и мир, истакна Гутереш.