Пред федералниот суд во Вилмингтон, Хантер Бајден е прогласен за виновен по сите три точки од обвинението за нелегално купување оружје со лажење дека не е корисник на дрога. Оваа е прва пресуда каде синот на актуелниот претседател е прогласен за виновен, односно дека извршил кривично дело.

Потенцијална пресуда за Хантер Бајден

Хантер Бајден, на возраст од 54 години, ја чека пресудата во рок од 120 дена, а за сите три обвиненија се соочува со 25 години затворска казна.  Сепак, правните експерти предвидуваат пократка казна со оглед на природата на злосторствата и историските модели на казни.

Наводи и правни постапки

Случајот против Бајден го покрена Дејвид Вајс, специјален советник на Министерството за правда назначен од поранешниот претседател Доналд Трамп. Вајс го обвини Хантер Бајден дека не платил даноци од 1,4 милиони долари од 2016 до 2019 година додека, наводно, се препуштал на екстравагантни трошоци за дрога, проститутки, егзотични автомобили и друг луксуз. Судењето за овие обвиненија поврзани со даноците е закажано да започне на 5 септември.

Оваа пресуда против Хантер Бајден ги нагласува правните последици од неговите постапки и увидот околу семејството на претседателот. Како што продолжува правната постапка, исходот од изрекувањето на казната на Бајден и претстојното судење за обвиненијата поврзани со даноците ќе бидат внимателно следени.