Во седиштето на Полициската хеликоптерска единица во Идризово се одржа свечена церемонија по повод 54-годишнината од формирањето на Одделот за воздухопловни единици при Министерството за внатрешни работи. На свеченоста пред присутните се обратија министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, началникот на Секторот за воздухопловни единици, Ненад Алексовски, како и државниот секретар на Република Словенија, Тина Хеферле, во присуство на раководството на Министерството за внатрешни работи, дипломатски претставништва и соработници на Одделот.

Во своето обраќање, министерот Спасовски го истакна значењето на работата на Одделот, истакнувајќи го фактот дека тој низ годините се разви во важен оперативен елемент како резултат на неговиот високопрофесионален пристап. Овој елемент обезбедува поддршка за сите функционални единици и служби кои се сместени во рамките на Министерството за внатрешни работи.

„Кога зборуваме за сегментот на оперативно дејствување на Одделението за воздухопловни единици, тој е еден од суштинските во полициските операции, преку кој сите задачи од областа на антитероризмот, одржувањето на јавниот ред и мир, заштитата и спасувањето, помош во случај на елементарни непогоди и други се вршат и други полициски работи“, изјави министерот Спасовски на новинарите.

Притоа, тој се осврна на еволуцијата на Одделот во текот на многу години.

„Почнувајќи од 2017 година, го засиливме процесот на обезбедување материјално-техничка обука на полициските служби и на полициските службеници на ниво на МВР. континуираниот развој и модернизација на одделението, како во однос на личната опрема на полициските службеници кои работат овде, така и во однос на подобрување на капацитетите и инфраструктурата што ги користат во секојдневното работење. Во овој период на развој се инвестираше направени во голем број неопходни инфраструктурни потреби на Единицата. Овие инвестиции се реализираа не само во однос на материјално-техничките потреби како што се реновираниот објект на Единицата, рампа за десантни екипи, кофа и противпожарни цистерни, туку и во кадровски услови, опремување на вработените со летечки униформи и специјална опрема за летање, како и униформи за персоналот за техничко одржување, изјави Спасовски.

Конкретно, Спасовски се фокусираше на летото и на тоа како Одделението реагирало и гаснело пожари во тоа време, како и на тоа како ги извршувале спасувачките операции.

„Она што сакам особено да го истакнам е полициската акција во текот на летната сезона, во изминатите три години, кога Одделот за воздухопловни единици беа клучни во справувањето со пожарите на целата територија на целата држава“.

Единиците за полиција и за специјални намени се секогаш во првите редови на системскиот отпор, заштитата и спречувањето на пожари. Дополнително, важно е да се споменат бројните заеднички спасувачки мисии кои се извршени во координација со другите полициски служби, особено со Одделот за специјални полициски операции – Специјалната антитерористичка единица Тигар и Единицата за униформа за брзо распоредување. И двете од овие единици се одговорни за обезбедување на антитерористички и брзи способности за одговор.